@article { author = {Jannat, Behrooz and Behzad, Masoomeh and Oveisi, Mohammad Reza and Hajimahmoodi, Mannan and Karami, Soodeh and sadeghi, Nafiseh}, title = {Survey of phenol content and antioxidant activity in a variety of malt drinks available in Tehran market}, journal = {Journal of Halal Research}, volume = {3}, number = {3}, pages = {81-91}, year = {2020}, publisher = {Halal Research Center of Islamic Republic of Iran Tel: +98-21-88909033 Fax Number: +98-21-88890858 Email Address: Ph@halal.ac.ir IR.MCIG NO. 83505 Director-in-Charge: Dr. Naficeh sadeghi Editor-in-Chief: Dr. Behrooz Jannat}, issn = {2676-5624}, eissn = {2676-5632}, doi = {10.30502/h.2021.241551.1030}, abstract = {Introduction: They are involved in free radicals by causing oxidative stress in chronic diseases such as cancer, atherosclerosis, and diabetes and also in the aging process. Antioxidants are the best way to fight free radicals. Plants are rich sources of natural antioxidants and total phenolic.                        Objective: This study was designed to measure the amount of total phenol and antioxidant activity of malt beverages in Tehran market.                                                                                                          Methods: In this study, 123 samples of non-alcoholic beer in Tehran market (domestic and imported) were prepared. Antioxidant activity was measured by FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma) method and total phenolic content was measured by Folin reagent and by spectrophotometer. The standard concentration of total phenolic compounds was measured using the gallic acid standard curve.                  Results: The highest content of total antioxidants and total phenols in sample No. 2 were 4.29 µg /ml and 5.80 µg /ml, respectively. The lowest content of total antioxidants and total phenol in sample No. 6 were 1.33 µg / ml and 1.19 µg/ml, respectively. There was a significant difference between the amount of total phenol and total antioxidant capacity in domestic and imported samples and had a higher antioxidant content of imported samples. Which was related to the malting process and the raw materials used. The total phenolic content of domestic malted drinks and imported malted drinks were in the range of 1.10-4.18 μM and 1.58-4.33 μM, respectively. But there was no significant difference between the two groups in terms of antioxidant content. It was observed that the content of total phenol and total antioxidants in classical malted drinks was higher than malted drinks with different flavors.                  Discussion and Conclusion: The results show that classic malted drinks are a potential source of antioxidants and total phenols.                                                                                                                  }, keywords = {Anti-oxidant,Total phenolic,Alcohol free beers,Imported,domestic}, title_fa = {بررسی میزان فنول و فعالیت آنتی اکسیدانی در انواعی از نوشیدنی های مالت دار موجود در بازارتهران}, abstract_fa = {مقدمه: رادیکال های آزاد با ایجاد تنش ‌های اکسیداتیو در بیماری های مزمن مثل سرطان، آترواسکلروز، دیابت و همچنین در فرآیند پیری درگیر می‌شوند. آنتی اکسیدان ها بهترین راه مقابله با رادیکال های آزاد و گیاهان منابعی سرشار از آنتی اکسیدان های طبیعی هستند. ماءالشعیر یک نوشیدنی غیر الکلی می باشد که در نسل جوان در کشورهای اسلامی مصرف فراوانی دارد و بدلیل دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانیو توتال فنولی مورد توجه می باشد.هدف: این مطالعه جهت اندازه گیری میزان توتال فنول و فعالیت آنتی اکسیدانی ماءالشعیر های موجود در بازار تهران طراحی گردید.                                  روش بررسی: در این مطالعه 123 نمونه از ماءالشعیرهای موجود در بازار تهران (داخلی و وارداتی) تهیه گردید. فعالیت آنتی اکسیدانی توسط روش FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma) و محتوای فنولیک کل به کمک معرف فولین سیکالتو و توسط دستگاه اسپکتروفوتومتر اندازه گیری شد. با استفاده از منحنی استاندارد اسید گالیک غلظت کل ترکیبات فنولیک مورد سنجش قرار گرفت.                                                                                                                                                                                یافته ها: بیشترین محتوای آنتی اکسیدان تام و توتال فنول در ماءالشعیر شماره 2 به ترتیب µg/ml4/29 و µg/ml 5/80 بود. کمترین محتوای آنتی اکسیدان تام و توتال فنول در ماءالشعیر شماره 6 به ترتیب µg/ml 1/33 و µg/ml1/19 بود. میزان توتال فنول و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام در نمونه های داخلی و وارداتی تفاوت معنی داری با هم داشتند و نمونه های وارداتی محتوای آنتی اکسیدانی بالاتری داشتند. محتوای توتال فنولی ماءالشعیرهای داخلی در محدوده ی 4/18-1/10 میکرومولار و ماءالشعیرهای وارداتی در محدوده ی 4/33-1/58 میکرومولار بود. اما این دو گروه از نظر محتوای آنتی اکسیدانی تفاوت معنی داری با هم نداشتند. با مقایسه ی ماءالشعیرهای مالت دار کلاسیک و ماالشعیر های با طعم های مختلف مشاهده شد که محتوای توتال فنول و آنتی اکسیدان تام در نمونه های مالت دار کلاسیک بیشتر بود.                                                              بحث و نتیجه گیری: نتایج به دست آمده نشان می دهد ماءالشعیرهای مالت کلاسیک به عنوان منبع بالقوه آنتی اکسیدان و توتال فنول می باشد.}, keywords_fa = {ظرفیت آنتی اکسیدان,توتال فنول,ماءالشعیر,وارداتی,داخلی}, url = {https://jh-per.halal.ac.ir/article_128735.html}, eprint = {https://jh-per.halal.ac.ir/article_128735_a9f99f951bac5feb9df27b5b3c09d4b0.pdf} }