%0 Journal Article %T الزامات تولید فرآورده‌های لبنی حلال %J پژوهشنامه حلال %I مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران تلفن: 02188909033 فاکس : 02188890858 پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505  مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی  سردبیر : دکتر بهروز جنت  دبیر تخصصی: حامد صادقی %Z 2676-5624 %A صداقتی, مرجانه %A مورکی, نرگس %D 2021 %\ 02/19/2021 %V 3 %N 4 %P 88-96 %! الزامات تولید فرآورده‌های لبنی حلال %K حلال %K فرآورده‌های شیری %K پیش نیاز های حلیت %R 10.30502/h.2021.242875.1039 %X سابقه و هدف: ﻣﺴـﻠﻤﺎﻧﺎن برای تهیه غذا از دﺳﺘﻮراﻟﻌﻤﻞ ﻏﺬاﯾﯽ اﺳﻼﻣﯽ پیروی ﻣﯽ‌ﮐﻨﻨﺪ و ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﮐﻪ منطبق با اﯾﻦ دﺳﺘﻮراﻟﻌﻤﻞ تهیه می‌شود، در گروه غذاهای حلال قرار می‌گیرند. ﺑﺮای ﺗﻮﻟﯿـﺪ فرآورده‌های ﺷـﯿﺮی ﺣـﻼل ﺑﺎﯾـﺪ اﻣﻮﻟﺴﻔﺎﯾﺮﻫﺎ و دﯾﮕﺮ اﺟﺰاء اﻓﺰوده ﺷﺪه ﺑﻪ فرآورده ﺷﯿﺮی از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺣﻼل ﻣﺜﻞ منابع ﮔﯿـﺎﻫﯽ ﺗﻬﯿـﻪ ﺷـﺪه ﺑﺎﺷـﻨﺪ. در تولید خامه، کره و فرآورده‌های چرب از امولسیفایرها برای جلوگیری از دو فاز شدن استفاده می‌شود که لازم است حلال باشند. در تولید انواع پنیر نیز از آنزیم‌ها و مواد افزودنی گوناگون استفاده می‌شود. آنزیم‌های زیادی از خوک به‌دست می‌آیند. آنزیم ها اثر مهمی بر محصولات فرعی تولید شده از پنیر مثل آب پنیر و اجزاء مشتق از آن دارند که این مواد اولیه خود می‌تواند بحث حلیت را در دیگر محصولات شیری نظیر دسرهای منجمد شیری نیز مورد توجه قرار دهد. مطالعه حاضر در قالب یک تحقیق کتابخانه‌ای و با استفاده از مقالات مرتبط در بانک‌های اطلاعاتی و مطابقت با رساله مراجع و احکام انجام شده است.نتایج: با توجه به تولید و مصرف گسترده فرآورده‌های شیری و آشکار شدن تأثیرات منفی مواد غذایی حرام بر سلامت روح و جسم مسلمانان باید از حلیت مواد اولیه و افزودنی‌های مورد استفاده در این صنعت اطمینان حاصل شود و کلیه تولیدکنندگان وﻇﯿﻔﻪ دارﻧﺪ ﺗﺎ ﺑﺮای تهیه مواد اولیه و تولید فرآورده‌‌های ﻏﺬایی ﺣﻼل و ﺑﺎ ﮐﯿﻔﯿـﺖ ﺗـﻼش ﻧﻤﺎﯾﻨـﺪ.نتیجه گیری: نتیجه گیری این مقاله، بررسی الزاماتی است که باید در تولید شیر و فرآورده های شیری مورد توجه قرار گیرد تا مصرف کنندگان نسبت به حلال بودن این محصولات غذایی اطمینان داشته باشند. %U https://jh-per.halal.ac.ir/article_130914_cba00d8cc28f063dbc2da2a499a745ba.pdf