مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
3
1
2020
05
21
بررسی تطابق الزامات و قوانین برچسب گذاری محصولات غذایی در کشورهای پیشرو و اسلامی با قوانین ایران (یک مطالعه تطبیقی)
1
22
FA
محدثه
آصفری
0000-0002-2021-6226
معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
m.asafari.132@gmail.com
هدایت
حسینی
0000-0001-8301-4229
انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی،تهران، ایران
hedayat@sbmu.ac.ir
محمد
حضوری
0000-0001-9604-4347
دانشیار گروه پزشکی اجتماعی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
mhozoori@gmail.com
هاله
سمیعی
0000-0003-3320-5451
سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
halehsamiee@yahoo.com
سمانه
سمیعی
گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم ;پزشکی تهران
samane.samiee80@gmail.com
10.30502/h.2020.227725.1019
برچسب گذاری مواد غذایی از جمله موارد ضروری در آگاهی دادن به خریدار در هنگام خرید است. افراد با توجه به شرایط متفاوت جسمانی خود نیازهای متعددی برای دقت به محتویات و برچسبهای مواد غذایی مصرفی خود دارند. با توجه به گسترش استفاده از محصولات بسته بندی شده، بالا رفتن فرهنگ مردم و توجه به سلامت جامعه، برچسب گذاری ابزاری مهم جهت اطلاعرسانی به مصرفکنندگان و سنجش سلامت محصولات محسوب میشود که باید بهنحو مطلوب و با کارایی بالا مورد استفاده قرار گیرد تا نقش به سزایی در کاهش بیماریهای غیرواگیر ایفا نمایند. پژوهش حاضر در قالب یک مطالعه کتابخانهای و با استفاده از مقالات مرتبط در بانکهای اطلاعاتی و موتورهای جستجو انجام شدهاست. همچنین قوانین و مقررات برچسب گذاری در کشورهای کانادا، انگلستان، ژاپن، استرالیا و نیوزیلند، افریقایجنوبی، امارات، مالزی، ترکیه، اتحادیه اروپا و کدکسغذایی بررسی و با ضوابط موجود در ایران مقایسه شد. نتایج این مطالعه نشان داد که حدود 90% قوانین بینالمللی بررسیشده مرتبط با برچسب گذاری در کشورهای مختلف، با ایران مطابقت دارد. بر اساس مطالعات پیشین با توجه به فراوانی اطلاعات مندرج، محدودیت زمانی در هنگام خرید فرآوردههای غذایی از یک سو و ناخوانا بودن برخی اطلاعات در برچسب ها و مخدوش شدن آنها و همچنین غیر قابل فهم بودن اطلاعات، دستیابی به اهداف سیاست برچسب گذاری حاصل نشدهاست. این مطالعه لزوم وجود یک طرح منسجم و ضرورت یکسان سازی برچسب های تمامی محصولات غذایی را برای جلوگیری از سردرگمی و بلاتکلیفی مصرف کننده در حیطه برچسب های غذایی آشکار می کند.
برچسبگذاری موادغذایی,ارتقاء سلامت,قوانین و الزامات,غذای سالم,سیاست غذایی
https://jh-per.halal.ac.ir/article_114622.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_114622_e3420dd5d2eaa0384ef392cf1da82273.pdf
مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
3
1
2020
05
21
تغییر رویکردهای پارادیپلماسی در دورانِ پساکرونا با تاکید بر صنعتِ غذای حلال
23
35
FA
محدثه
جزایی
دکترای تخصصی علوم سیاسی (اندیشه سیاسی)، دانشگاه فردوسی مشهد ، مشهد، ایران.
mo_ja663@mail.um.ac.ir
الهام
صباغ کلاته حسینی
دانشجوی دکتری تخصصی روابط بین الملل(گرایش دیپلماسی سلامت ) دانشگاه آزاد اصفهان، اصفهان، ایران
sabaghela@gmail.com
10.30502/h.2020.237580.1024
همهگیری ویروسِ کووید-19، آنچنان اثراتِ عمیقی بر صحنۀ سیاست و عرصۀ روابط بینالمللی داشته است که سخن از تقسیم تاریخ به دو دوره پیشا/پساکرونا به میان آمده است. از آنجا که با شیوع ویروس کرونا، پاکیزگی و کیفیت غذا اهمیت دوچندان یافته، توجه جدی به صنعتِ غذای حلال منطقی و قابل قبول است. با اینکه هر روز تبعات و پیامدهای این ویروس، بر جنبههای مختلف زندگی اجتماعی انسانها آشکار میشود و دستگاهها و نهادهای گوناگون میکوشند راهی برای کاهش آلام و رنجهای ناشی از ویروس کرونا بیایند، تأکید بر غذای حلال، میتواند بهعنوان یک راهکار پیشگیرانه مطرح شود. باتوجه به اهمیت هویتهای خرد در جریان افزایش روند جهانی شدن، میتوان از مفهوم پارادیپلماسی که برای اشاره به این موجودیتهای سیاسی فروملی ابداع شده، بهره گرفت. برهمین اساس، این پژوهش بر پایه پرسش از چگونگی تحول رویکردهای پارادیپلماسی در نتیجه گسترش کروناویروس ساختیافته است و میکوشد بر جایگاه صنعت غذای حلال بهعنوان راهحلی برای پیشگیری و همچنین فرصتِ مناسبی برای تبلیغ و اشاعه فرهنگ غذای حلال، تأکید کند. رویکرد نظری این نوشتار سازهانگاری است که مطابق با آن، نه تنها ساختار و کارگزار بلکه گروههای کوچک و حاشیهای نیز میتوانند بر مناسبات موجود در عرصه بینالمللی اثرگذار باشند. در این رهیافت، دولتها به مثابۀ موجودات اجتماعی هستند که رفتارشان از قواعد، هنجارها، نهادها و هویتها مشتق شده است. پرسش از تحول رویکردهای پارادیپلماسی در دورانِ پساکرونا و جایگاه صنعتِ غذای حلال بر اساس رویکرد سازهانگارانه، از نقاطِ تمرکز این نوشتار است.
کووید-19,پارادیپلماسی,سازهانگاری,صنعت غذای حلال,پساکرونا
https://jh-per.halal.ac.ir/article_114624.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_114624_883f749be79c433ecd217f32ff7065c9.pdf
مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
3
1
2020
05
21
بررسی شاخصهای تغذیه حلال و مقایسه آن با برنامه امنیت غذایی سازمان جهانی FAO
36
47
FA
حمیده
غلامی
کارشناس فقه و حقوق ، محقق دانشگاه مطهری مشهد، مشهد، ایران.
hgholami1404@gmail.com
10.30502/h.2020.241577.1031
امنیت یکی از فاکتورهای مهم در تغذیه انسان است. سازمان جهانی غذا FAO پروتکل ویژهای با عنوان امنیت غذایی تدوین کرده که بر اساس آن، در دسترس بودن غذا برای همگان، یکی از فاکتورهای امنیت غذایی به شمار میرود. بیشترین تمرکز سازمان جهانی غذا FAO در این پروتکل، بر امنیت توزیعی است. در این پروتکل نکاتی نیز درباره ایمنی غذایی بیان شده است. از طرفی استاندارد حلال با بهرهگیری از آموزههای دین اسلام، امنیت و ایمنی غذایی را برای همه انسانها به عنوان یک شاخص مهم در نظر میگیرد. از آنجا که انسان از نگاه دین اسلام، موجودی چند بُعدی و دارای جسم، ذهن، روان و روح است، بنابراین امنیت و ایمنی غذایی در همه این ابعاد میتواند شاخص کیفی بالاتری را برای غذای حلال از این منظر، نسبت به برنامه امنیت غذایی سازمان فائو ارائه دهد. نظام تغذیه حلال، به غذا به عنوان محصول نهایی تغذیه نمینگرد، بلکه زنجیره تولید تا مصرف و جوانب آن را نیز در نظر میگیرد؛ بنابراین مصرفکننده به عنوان یکی از ارکان مهم زنجیره غذایی، باید از عدالت و امنیت لازم غذایی برخوردار باشد و این مهم تنها با رعایت شاخصه عدالت توزیع غذای کافی و کیفی ممکن خواهد شد. در مقاله حاضر به مقایسه شاخصهای پیشنهادی امنیت و ایمنی غذایی حلال با برنامه امنیت غذایی سازمان جهانی فائو پرداخته شده است و تفاوت کمی و کیفی فاکتورهای امنیت و ایمنی غذایی در هر دو برنامه به داوری گذاشته شده است.
امنیت غذایی,ایمنی غذایی,فائو,تغذیه حلال
https://jh-per.halal.ac.ir/article_114626.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_114626_1f3512387af41b6a3c9a636e761f4d18.pdf
مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
3
1
2020
05
21
بررسی دلائل قاعده طهارت و حکم مستفاد از آن
48
63
FA
ابراهیم
توکلی مقدم
دکتری رشته کلام امامیه، دانشکده الهیات، دانشگاه تهران ، تهران، ایران.
etm1389@gmail.com
10.30502/h.2020.238784.1025
در این پژوهش تلاش بر آن است تا وجود قاعدهای به نام قاعده طهارت در شبهات موضوعیه و حکمیه بررسی شود و استفاده چنین قاعدهای از روایات، و واقعی یا ظاهری بودن حکم مستفاد از آنها، مورد دقت قرار گیرد. در این مقاله با جستجو در کتب اصولیان و فقهای به نام، مهمترین دیدگاهها در اینباره شناسایی، نقل و مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی کلمات دانشمندان مذکور نشان میدهد که اگرچه اصولیان اصل این قاعده را پذیرفتهاند، اما دیدگاه یکسانی در جزئیات آن ندارند و همچنین در اینکه روایاتی که به عنوان مدرک این قاعده شناخته میشود، فقط بر قاعده طهارت دلالت داشته باشد یا بیانگر طهارت واقعی اشیاء و اصول و قواعد دیگری مانند استصحاب نیز باشد، اتفاق نظر وجود ندارد. نتایج پژوهش نشان داد که مهمترین دلیل بر قاعده طهارت، موثقه عمار است که مؤید نظر کسانی است که مدعیند این روایت تنها بر قاعده طهارت ظاهری دلالت دارد.
اصاله الطهاره,اصل طهارت,قاعده طهارت,قاعده فقهیه,اصل عملی
https://jh-per.halal.ac.ir/article_114627.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_114627_b1b7d03b15c51440c4f74fccc87a6072.pdf
مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
3
1
2020
05
21
چالشهای اخلاقی و حقوقی گردشگری سلامت
64
76
FA
احسان
لامع
گروه حقوق تجارت بین الملل ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس ، تهران، ایران.
ehsan.lame@yahoo.com
شهریار
اسلامی تبار
گروه حقوق سلامت ، دانشگاه علوم پزشکی مجازی ، تهران ، ایران.
dreslamitabar@yahoo.com
10.30502/h.2020.228395.1020
اخلاق و حقوق مهمترین رکن توسعه هر بخش به شمار میآیند، بهویژه وقتی توسعه در ابعاد بینالمللی و در حوزه حیاتی سلامت و پزشکی مطرح باشد.بهرغم رشد سریع گردشگری پزشکی، این صنعت با چالشهای جدی حقوقی و اخلاقی مواجه است. از مهمترین مسائل حقوق مربوط به گردشگری سلامت و پزشکی میتوان به دسترسی به خدمات، بیمه سلامت، اعطای مجوز و مجوزهای لازم قانونی مراکز ارائهدهنده خدمات مراقبتهای سلامت بینالملل اشاره کرد. مسائل و چالشهای حقوقی متعددی در حوزه توریسم پزشکی مطرح است که در صورت حل نشدن، میتوانند موانع جدی در شکلگیری و توسعه آن ایجاد کنند. <strong> </strong>با توجه به ماهیت گردشگری پزشکی، به منظور حل و فصل مسائل اخلاقی و حقوق، قبل از هر چیز لازم است قوانین و مقررات متناسب با سطح بینالمللی اصلاح شوند و استانداردهای لازم به درستی در متن قوانین تبیین شوند. حفظ اعتماد بیماران به منظور انتخاب یک مرکز ارائهدهنده خدمات کسب و گردشگری پزشکی، به رعایت استانداردهای کیفی و ایمنی بستگی دارد. سپس، لازم است نظارت قانونی لازم برای اطمینان از اجرای قوانین و مقررات و رعایت استانداردها به عمل آید و در کنار آن، بیمه بینالمللی کافی، این خدمات را تحت پوشش قرار دهد.
"رضایت آگاهانه","محرمانگی","سهل انگاری","خطای پزشکی"
https://jh-per.halal.ac.ir/article_114628.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_114628_cf5cc9fb349367d8f194213a977fbdf7.pdf
مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
3
1
2020
05
21
نظام آراستگی حلال، جایگزین بهینه نظام 5S
77
93
FA
حسین
ادبی
استاد و محقق حوزه علمیه خراسان، مشهد، ایران
adabi61@gmail.com
10.30502/h.2020.241607.1032
مدیریت منابع انسانی در سازمانها و شرکتها از مهمترین دغدغههای مدیران و صاحبان آنهاست. دغدغه بهرهوری بالا و افزایش ظرفیت تولید محصول و خدمات در شرکتها و سازمانها، صاحبان آنها را به این امر وامیدارد که از نظامهای آراستگی طراحی شده، در راستای مدیریت منابع انسانی استفاده کنند. نظام آراستگی S5 مبتنی بر مدیریت آرایههای فیزیکال و کالبدی و محیطی است، بنابراین فراتر از مقوله نظم و انضباط، به عرصه رفتار و درونیات کارکنان و به ویژه مدیران ورود نمیکند؛ این در حالی است که ارزش افزوده بهرهوری نیروی انسانی، در گروی مدیریت آرایههای درونی و رفتاری کارکنان است.<br /> نظام آراستگی حلال مبتنی بر آرایههای رفتاری برگرفته از سفارشهای دینی در حوزه رفتار تعاملی، زمینه رشد شاخصهای کیفیت و بهرهوری نیروی انسانی در محیط کار را فراهم میآورد. این نظام با استفاده از نظریه مدیریت سیستمی و با تغییر مرحله به مرحله در نگرش، رفتار و گفتار کارکنان، به همراه بهرهگیری از تأثیرات روانشناختی آگاهی نسبت به توانمندیهای فردی و اجتماعی، محیط کار را برای کارکنان از محیطی یکنواخت و رخوتانگیز خارج کرده و مبتنی بر نظریه «بهترین تفریح، کار است»، محیط کار را برای آنها لذتبخش نموده و باعث افزایش کیفی و کمی تولیدات و خدمات در محیط کار میگردد.<br />
آراستگی,نظام 5s,منابع انسانی,آراستگی حلال
https://jh-per.halal.ac.ir/article_114630.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_114630_42f12fa854e0f6b7a6cba1871069a432.pdf