مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
4
3
2021
11
22
تعیین راهبردهای مؤثر در طراحی و تجاریسازی نشان غذایی طیب
1
9
FA
بی بی مرضیه
رضوی زاده
0000-0003-2689-9045
گروه ایمنی و کنترل کیفیت مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
m.razavizadeh@rifst.ac.ir
مسلم
جهانی
گروه شیمی مواد غذایی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
m.jahani@rifst.ac.ir
حسین
زمانی خادمانلو
گروه ماشین آلات مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
10.30502/h.2021.298688.1078
<strong>مقدمه:</strong> امروزه نقش برندها در موفقیت یک محصول بسیار با اهمیتتر از گذشته شده و موضوع «حلال» در عرصه تجاری و اقتصادی به عنوان «نشان» وارد شده است. در حالیکه، چنانچه توجه و تأکید بر کیفیت مطلوب محصول نیز قرار گیرد منجر به ایجاد برندی به نام «طیب» خواهد شد.<br /><strong>روشها:</strong> پژوهش حاضر با هدف تعیین و ارائه راهبردهای مؤثر در زمینه طراحی و تجاری سازی برند «طیب» انجام شده است. بنابراین، دادهها، آمار و اطلاعات کتابخانهای گردآوری شده از تجربیات شکلگیری نشان و تائیدیه حلال به روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت و همچنین بخشی از اطلاعات از بررسیهای میدانی (از طریق مصاحبه با صاحب نظران) بهدست آورده شد. مجموعه اطلاعات بهدست آمده با استفاده از ماتریسهای چهار و نُه خانهای ارزیابی شد. <br /><strong>نتایج:</strong> یافتهها حاکی از آن بود که برای «طراحی و تجاری سازی نشان طیب» بر اساس موقعیت در ماتریس چهار خانه، باید سعی نمود از طریق بهبود عوامل داخلی و استفاده از فرصتهای پیش رو به سمت جلو حرکت نمود. در حالیکه، جایگاه این موضوع در ماتریس نُه خانهای حاکی از آن بود که راهبرد مناسب، سرمایهگذاری انتخابی و بهینهسازی و حرکت به سمت سرمایهگذاری و رشد و توسعه آن میباشد.<br /><strong>نتیجهگیری</strong>: بر اساس نتایج بهدست آمده، ایران میتواند به صورت تهاجمی در درجه اول و نیز رقابتی در درجه دوم در زمینه تجاریسازی نشان طیب ورود یابد.
حلال,تحلیل عوامل راهبردی,نشان طیب,طراحی و تجاری سازی
https://jh-per.halal.ac.ir/article_140293.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_140293_f04bc1a1816d18479007789a55f38b4d.pdf
مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
4
3
2021
11
22
طراحی فرمولاسیون نوشیدنی عملگرا بر پایه مغز گردو، کنسانتره پروتئینی آب پنیر و اینولین و بررسی ویژگیهای حسی آن
10
20
FA
نگین
قوام زاده
گروه علوم و صنایع غدایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران.
negin.ghavamzadeh@gmail.com
سارا
جعفریان
گروه علوم و صنایع غدایی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران.
drsjafarian@yahoo.com
لیلا
ناطقی
گروه علوم و صنایع غدایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران.
leylanateghi@yahoo.com
10.30502/h.2021.317164.1095
<strong>مقدمه:</strong> امروزه با توجه به علاقه برای مصرف نوشیدنیهای فراسودمند، و گسترش روز افزون بیماریهای قلبی و عروقی، تمایل به مصرف محصولات کم چرب و استفاده از غذاهای گیاهی از جمله مغزها و دانهها با توجه به پروفایل اسیدهای چرب افزایش یافته است. فرآوردههای فراسودمند، مواد غذایی هستند که فراتر از تأمین نیازهای تغذیهای پایه، داری خواص ارزشمند و سلامتبخش برای بدن انسان میباشند. به دلیل استفاده از مواد شیمیایی (مانند رنگها، شیرینکنندهها، نگهدارندهها و غیره....) در نوشیدنیها و تأثیرات سوء آنها بر سلامت انسان، امروزه محققان به دنبال راههایی برای بهینهسازی نوشیدنیهای سنتی و طبیعی هستند. در این میان امروزه در جامعه نوشیدنیهای مخلوط شده از جایگاه به خصوصی برخوردار میباشند. بنابراین هدف از این پژوهش، تولید یک نوشیدنی فراسودمند جدید با استفاده از مغز گردو، بر پایه پودر آب پنیر و اینولین بود.<br /><strong>روشها:</strong> بدین منظور برای بررسی خواص حسی، فرمولاسیون این نوشیدنی شامل مغز گردو (3، 5 و 7 درصد)، پودر آب پنیر (5، 10 و 15 درصد وزنی) و اینولین بهعنوان پریبیوتیک و بهبود دهنده خواص حسی (1/0، 2/0 و 3/0 درصد وزنی) توسط روش سطح پاسخ بهینهیابی شد.<br /> <strong>نتایج:</strong> مطابق با نتایج، بهترین خواص حسی (رنگ، طعم و احساس دهانی) مربوط به فرمولاسیونی با سطوح 5 درصد پودر آب پنیر، 7 درصد مغز گردو و 3/0 درصد اینولین بود. با توجه به اهمیت بالای عامل پودر آب پنیر در اکثر خواص حسی و همچنین برهمکنش پودر آب پنیر-اینولین مهمترین برهمکنش در آنالیز برهمکنشها بر خواص حسی شناخته شد.<br /><strong>نتیجهگیری</strong>: بنابراین با استفاده از پودر آب پنیر، مغز گردو و اینولین در نسبتهای مناسب سبب تولید نوشیدنی با پذیرش بالا از سوی داوران چشایی گردید که میتواند بهعنوان یک میان وعده سالم و مفید مورد استفاده قرار گیرد.
آب پنیر,اینولین,مغز گردو,نوشیدنی فراسودمند
https://jh-per.halal.ac.ir/article_142565.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_142565_4cff81e16c4cee2b8019965cf81ba588.pdf
مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
4
3
2021
11
22
تحلیل جایگاه رقابت پذیری مقصد گردشگری ایران مبتنی بر شاخص های WEF-TTCR
21
31
FA
نسرین
متین
گروه مدیریت جهانگردی، دانشکده مدیریت و حسابداری، پردیس دانشگاه علامه طباطبایی(ره) ، تهران، ایران.
nasrin.matin@yahoo.com
10.30502/h.2021.288016.1075
<strong>سابقه و هدف: </strong>رقابتپذیری مقصد گردشگری یک مفهوم پیچیده و چندبعدی است . انجمن جهانی اقتصاد (آمادگی شبکه ای) (WEF)، از سال 2007 اقدام به تهیه و ارائه گزارشهای رقابتپذیری گردشگری و اطمینانبخشی به سفر و پاسخگویی به تقاضاهای سیستمهای حمل و نقلی میکند. این مقاله دربر دارنده راهبردهایی مبتنی بر شاخصهای مورد قبول بینالمللی به منظور دستیابی به مزیت رقابتی و افزایش توان رقابتپذیری جهت توسعه گردشگری در ایران میباشد.<br /><strong>نتایج</strong>: یافته های پژوهش نشان دادند که جایگاه رقابتپذیری جهانی و منطقهای ایران از سال 2015 به بعد رشد صعودی را تجربه کرده است؛ هرچند این رشد بسیار کند میباشد. همچنین درسال 2019 از میان 14 شاخص مورد بررسی، رتبه ایران در محیط کسب و کار، پذیرا بودن بینالمللی و زیرساخت حمل و نقل، زمینی و بندرگاهی دارای افت و وضعیت نامطلوبی نسبت به سالهای گذشته داشته ولی سایر شاخصها نسبتاً شرایط بهتری را تجربه نموده اند.<br /><strong>نتیجهگیری</strong>: آنچه که از مرور گزارش های رقابتپذیری به دست آمد، وضعیت نامساعد رقابتپذیری ایران در محیط گردشگری است، که نیازمند یک تغییر پارادایمی و تحول عملیاتی در ارکان نظام اقتصادی ـ سیاسی گردشگری است.
گردشگری,رقابتپذیری مقصد گردشگری,شاخصهای رقابتپذیری سفر و گردشگری,مقصد گردشگری ایران
https://jh-per.halal.ac.ir/article_140451.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_140451_d88196404d38ed1c42f3ecc1e0ffb7d5.pdf
مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
4
3
2021
11
22
ارزیابی پوشش های نانوکیتوزان حاوی فرم آزاد و ریزپوشینه عصاره آبی گلپر(Heracleum persicum L. ) بر ویژگیهای کیفی میگو در طی دوره نگهداری
32
46
FA
پریسا
همایون پور
گروه علوم غذایی، واحد شهرستان دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران،
h.prisa77@yahoo.com
نبی
شریعتی فر
گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران.
nshariatifar@ut.ac.ir
10.30502/h.2021.314784.1094
<strong>مقدمه:</strong> امروزه افزودن ترکیبات بیولوژیکی به فرم آزاد و ریزپوشانی شده در بستهبندی مواد غذایی یکی از فناوریهای مناسب (بستهبندیهای فعال) به شمار میرود. این مطالعه بهمنظور تهیه یک پوشش تجزیهپذیر جدید دارای فرم آزاد و ریزپوشینه عصاره آبی دانه گلپر به همراه نانوکیتوزان جهت افزایش زمان ماندگاری و بهبود ویژگیهای حسی میگو در طی دوره نگهداری در یخچال انجام شد.<br /><strong>روشها:</strong> به منظور پوشش دهی نمونههای میگو، از نانوکیتوزان به همراه عصاره آبی دانه گلپر 5/1-3 درصد بهصورت آزاد و ریزپوشینه شده استفاد شد<strong> </strong>و اثرات پوششهای مختلف تهیه شده جهت ارزیابی میکروبی، شیمیایی و حسی میگو در طی16 روز نگهداری در دمای یخچال مورد ارزیابی قرار گرفت. در ابتدا عصاره آبی دانه گلپر تهیه شد و در مرحله بعد عصاره آبی آزاد بهصورت نانولیپوزوم درآمد.<br /><strong>نتایج:</strong> نتایج این تحقیق نشان داد که ریزپوشینهدار کردن سبب افزایش خصوصیت آنتی اکسیدانی، ضد باکتری و حسی عصاره میگردد. پوشش نانوکیتوزان حاوی ریزپوشینه عصاره آبی دانه گلپر میتوانند بهطور مؤثری از رشد میکروبی و فساد شیمیایی جلوگیری کند، همچنین نتایج حاصل از آزمایشات اندازهگیری پراکسید، اندازهگیری تیوباربیتوریک اسید و اندازهگیری نیتروژن فرار کل بیانگر این موضوع است(P<0/05).<br /><strong>نتیجهگیری</strong>: تیمار نانوکیتوزان حاوی عصاره آبی دانه گلپر ریزپوشینه شده در مقایسه با تیمارهای کنترل، نانوکیتوزان و نانوکیتوزان حاوی عصاره آبی دانه گلپر بیشترین تأثیر را روی ویژگیهای شیمیایی، باکتریولوژی و حسی میگو پوشش داده شده، در طی دوره آزمایش نشان داد. بنابراین از فرم نانوکیتوزان حاوی عصاره آبی 3 درصد دانه گلپر ریز پوشینه شده میتوان بهعنوان یک پوشش مناسب برای افزایش نگهداری مواد غذایی در صنعت غذا استفاده نمود.
پوشش خوراکی,عصاره آبی,ریزپوشینه,میگو,خواص ضدمیکروبی,فعالیت آنتی اکسیدانی
https://jh-per.halal.ac.ir/article_142632.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_142632_7e5216b9a444dfe0b4cfcc12bb6991b5.pdf
مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
4
3
2021
11
22
بررسی اثر برخی پوششهای با پایه عصاره گیاهی بر برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و شیمایی میوۀ پرتقال طی نگهداری در انبار
47
59
FA
جلال
غلام نژاد
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.
jalal.gholamnejad@gmail.com
طیبه
باران زهی
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.
plant.1380@gmail.com
مریم
دهستانی
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.
jgholamnezhad@ardakan.ac.ir
اعظم
جعفری
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران.
jalalgholamnejad2006@gmail.com
10.30502/h.2022.302202.1080
<strong>مقدمه:</strong><strong> </strong>میوهها از جمله مهمترین محصولات باغی هستند که نقش مهمی در تأمین نیازهای غذایی و سلامت انسان دارند. میزان این ضایعات حتی در برخی موارد به 80 درصد نیز میرسد. میوهها در مرحله پس از برداشت هنوز زنده هستند و تنفس میکنند. میوهها بعد از برداشت دچار فساد میشوند. درصد بالایی از پوشش دهندههای میوهها ساختار شیمیایی دارند و غیر خوراکی هستند، در این مطالعه از عصارههای گیاهی مختلف استفاده شده است.<strong> </strong><br /><strong>روشها</strong><strong>: </strong>در این پژوهش میوه پرتقال تامسون بعد از پوشش دهی با عصارههای گیاهی اسطوخودوس، چریش و میخک (با غلظتهای 2، 4 و 1000×6 میلیلیتر حلال)، موم و کیتوزان (با سه غلظت 5/0، 1 و5/1 در 1000 میلیلیتر حلال)، به مدت 100 روز در سردخانه با دمای 7 درجه سانتیگراد و رطوبت تقریبا 90 درصد نگهداری شد. در این مطالعه پارامترهای مختلف شامل اسیدیته قابل تیتراسیون، میزان مواد جامد محلول، اندیس رسیدگی و میزان پروتئین در میوه پرتقال رقم تامسون ناول، که تحت تیمارعصارههای تهیه شده با حلال آبی و اتانولی گیاهان مختلف بودند، اندازهگیری شد. برای هر کدام از تیمارها، شاهد آب مقطر و برای کیتوزان هم شاهد کیتوزان در نظر گرفته شد.<br /><strong>نتایج</strong><strong>: </strong>نتایج نشان داد که تیمار موم بیشترین مقدار اسیدیته را با مقدار 82/1 نشان داد و بعد از آن تیمارهای کیتوزان 5/1 % و چریش 1000×2 با مقادیر 87/1 و 74/1، در دورۀ پنجم نمونهبرداری (روز صدم) قرار داشتند. تیمارهای شاهد و سپس کیتوزان به ترتیب با مقادیر 66/10 و 10 بیشترین مقدار میزان مواد جامد محلول را در دورۀ پنجم نمونهبرداری نشان دادند. این روند برای اندیس رسیدگی همانند میزان مواد جامد محلول بود. در مورد میزان پروتئین بیشترین مقدار مربوط به تیمار موم و کیتوزان 5/1 درصد و سپس اسطوخودوس اتانولی 1000×6 به ترتیب با مقادیر 80، 80 و 33/75 بود.<br /><strong> نتیجهگیری<em>:</em><em> </em></strong>تأثیر ضد میکروبی و افزایش خواص کیفی محصولات توسط برخی از ترکیبات طبیعی ثابت گردیده، ولی بهمنظور استفاده تجاری، این نتایج بهصورت پوششدار کردن میوه در غلظتهای مختلفی روی محصولات تازه در سطح تجاری باید آزمایش گردد. در نتیجه میوههای تحت تیمار، از نظر اسیدیته قابل تیتراسیون، میزان مواد جامد محلول، اندیس رسیدگی و میزان پروتئین با هم تفاوت معنیداری دارند. از بین تیمارهای اعمال شده، تیمار موم و عصاره اسطوخودوس اتانولی 1000×6 و میخک اتانولی 1000×6 و پوشش کیتوزان 5/1درصد از بقیه تیمارها بهتر بودند، و میتوان از عصارۀ اسطوخودوس و همچنین کیتوزان بهعنوان دو ترکیب طبیعی استفاده نمود، که ضمن اینکه برای سلامت انسان بیخطر هستند، خواص دارویی دارند و حلال نیز میباشند
پرتقال,کیتوزان,عصارههای گیاهی,پوشش گیاهی
https://jh-per.halal.ac.ir/article_142900.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_142900_c7f582f228a8df7bb1f3c556edafb0a1.pdf
مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
4
3
2021
11
22
بررسی تنوع روشهای موجود برای تشخیص حلیت در فرآوردههای ژلاتینی
60
76
FA
مریم
قبادی دانا
0000000348742479
گروه پژوهشی میکروبیولوژی و بیولوژی، پژوهشکده صنایع غذایی و فرآوردههای کشاورزی، پژوهشگاه استاندارد، کرج، ایران
dana.m@standard.ac.ir
نرگس
کمندی
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
nkamand77@gmail.com
مهرداد
قوامی
گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
mehrdad_ghavami@yahoo.com
امیر محمد
مرتضویان
0000-0001-6729-8209
گروه صنایع غذایی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران.
mortazvn@sbmu.ac.ir
10.30502/h.2022.312633.1093
<strong>سابقه و هدف: </strong>ژلاتین مورد مصرف صنایع عمدتاً از گونههای حیوانی گاو و خوک تهیه میشود. گاهی برای کاهش هزینه تمام شده محصول از ماده اولیه نامرغوب یا غیر از آنچه در نشانهگذاری محصول عنوان شده است، استفاده میشود. این موضوع در مواردی که سلامت مصرفکننده به مخاطره بیفتد و یا زمانی که مصرف مادهای خاص با دستورات و عقاید دینی افراد جامعه مغایرت داشته باشد، دارای اهمیت بیشتری است. از این رو توانایی شناسایی، تشخیص و به عبارت جامعتر احراز هویت اجزای تشکیل دهنده ماده غذایی با منشأ موجود زنده برای سیستم کنترل بهداشتی کشور از ضروریات است. شناسایی و تشخیص منشأ گونه به کار رفته در ساختار ژلاتین از دیدگاه تأمین اطمینان مصرفکننده در مورد ایمنی بهداشتی غذا و نیز عقاید و باورهای مذهبی مورد نیاز میباشد.<br /><strong> نتایج: </strong>روشهای متعددی با هدف تعیین گونه موجود در ژلاتین و فرآوردههای آن از سراسر جهان معرفی شده است که هر کدام دارای مزایا و معایب خاص خود میباشند. در این تحقیق سعی شده است روشهای تحلیلی فیزیکی، شیمیایی و زیستی مورد استفاده برای تشخیص منشأ ژلاتین و احراز هویت محصول حلال مورد بررسی قرار گیرند. روشهایی همچون طیف سنجیFTIR، کروماتوگرافی، ELISA و واکنش زنجیرهای پلیمراز بدین منظور استفاده شدهاند. یکی از روشهایی که در این زمینه موفقتر بوده است و مطالعات مختلفی درباره آن انجام شده است، روش PCR و متدهای توسعهیافته آن میباشد که با حساسیت، اختصاصیت، سرعت بالا و هزینه کم قادر به تشخیص، شناسایی و افتراق گونههای نزدیک به هم است.<br /><strong>نتیجهگیری: </strong>روشهای مبتنی بر DNA از جمله PCR نسبت به بقیه روشها از کارایی بیشتری برخوردار هستند. این روشها در صورت استانداردسازی میتوانند بهعنوان روشهای مطمئن با درصد اطمینان 99% ، با حد تشخیص کم (در حدود نانوگرم DNA در گرم نمونه) مورد استفاده قرار گیرند. البته لازم است اختصاصیت، حساسیت، استحکام، تکرارپذیری و تجدیدپذیری روشهای مبتنی بر DNA مورد بررسی قرار گیرند.
تشخیص تقلب,ژلاتین,شناسایی گونه,فرآورده ژلهای,PCR کیفی
https://jh-per.halal.ac.ir/article_142950.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_142950_0cce486e1b5d4ff4a80e3b723dffe075.pdf
مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
4
3
2021
11
22
طراحی مدل ارزیابی و رتبه بندی سردخانهها و واحدهای فراوری خرما بر اساس اصول طیب و الگوی AHP
77
89
FA
راضیه
نیازمند
گروه شیمی مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
raziehni88@gmail.com
منیره السادات
شاکری
گروه زیست فناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
m.shakeri@rifst.ac.ir
بی بی مرضیه
رضوی زاده
0000-0003-2689-9045
گروه ایمنی و کنترل کیفی مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران.
m.razavizadeh@rifst.ac.ir
مجتبی
جوکار
مؤسسه کیفیت رضوی، مشهد، ایران.
10.30502/h.2022.300546.1079
<strong>مقدمه:</strong> از منظر اسلام استانداردهای کیفی مواد غذایی بر اساس مفهوم حلال و طیب بیان شده است. یک ماده غذایی زمانی طیب است که از جمیع جهات مادی و معنوی، پاک و خالص و عاری از آلودگی باشد. با توجه به قدمت و پیشینه طولانی درخت خرما در ایران، هدف این پژوهش تدوین مدل ارزیابی کیفیت و رتبهبندی خرما بر اساس شاخصهای طیب بود.<br /><br /><strong>روشها:</strong> بدین منظور ابتدا مراحل سردخانهگذاری و بستهبندی خرما مورد بررسی قرار گرفت. در بخش بعدی به قوانین، استانداردها و چالشهای ملی و بینالمللی موجود در تولید خرما و واحدهای مربوطه بر اساس روش AHP پرداخته شد. شاخصهای طیب شامل حلیت، جذابیت، سلامت، اصالت و برکت میباشند که برای هر یک از آنها مؤلفههایی تعریف شد و به آنها وزن داده شد. در مرحله بعد برای کلیه مراحل فرآیندها در واحدهای سردخانه،فرآوری و بستهبندی بر اساس مطالعات انجام شده بازبینههایی تهیه و ویژگیها و الزامات اصلی مورد نیاز تعریف شد.<br /><br /><strong>نتایج:</strong> با اطلاعات بهدست آمده الگوهای ارزیابی کیفیت و رتبهبندی با معیارهای مشخص طراحی شدند. بهمنظور رتبهبندی واحدها ابتدا با استفاده از جداول ارزیابی و امتیازدهی به هر یک از معیارهای مورد بررسی امتیاز مربوطه داده شد. سپس امتیاز کسب شده هر معیار در ضریب مؤلفه مربوط به آن معیار ضرب شده و مجموع امتیاز معیارها در هر واحد بهدست آمد.<br /><br /><strong>نتیجهگیری</strong>: بر اساس نتایج بهدست آمده، بدین ترتیب رتبه واحدهای مورد ارزیابی (طیب درجه یک، طیب درجه دو، طیب درجه سه و یا هیچکدام) مشخص شد.
خرما,رتبه بندی,طیب,بسته بندی خرما,سردخانه,الگوی ارزیابی
https://jh-per.halal.ac.ir/article_142979.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_142979_1a91e95c925de0e6cdcea9e555122944.pdf
مرکز ملی تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران
تلفن: 02188909033
فاکس : 02188890858
پست الکترونیک : ph@halal.ac.ir
شماره پروانه وزارت ارشاد : 83505
مدیر مسئول : دکتر نفیسه صادقی
سردبیر : دکتر بهروز جنت
دبیر تخصصی: حامد صادقی
پژوهشنامه حلال
2676-5624
2676-5632
4
3
2021
11
22
بررسی نقش روزی حلال در تقویت روحیه جهادی با محوریت شاخصه های معرفتی
90
104
FA
مرتضی
عمارلو
گروه فقه و حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی بابل، بابل، ایران.
aammar1389@gmail.com
10.30502/h.2022.306478.1082
<strong>مقدمه:</strong> روحیه جهادی و تقویت آن در جامعه اسلامی یکی از اساسیترین نیاز افراد جامعه است که برای پویایی و استواری آن ضروری است. از این رو در آیات و روایات جهت تقویت روحیه جهادی و شاخصههای تأثیرگذار در آن توجه خاصی شده است و هدف از این پژوهش، بررسی نقش و چگونگی ارتباط روزی حلال در شاخصههای معرفتی روحیه جهادی با تکیه بر آیات و روایات و نظرات علما است.<br /><strong>روشها:</strong> این پژوهش با استفاده از آیات و روایات و کتب مرتبط با آنها در صدد تبیین ارتباط روزی حلال با شاخصههای روحیه جهادی با محوریت بعد شناختی میباشد. این پژوهش به روش مطالعه کتابخانهای انجام گرفته و اطلاعات لازم جمعآوری، تجزیه و تحلیل شده است؛ بنابراین روش تحقیق در این مقاله، توصیفی- تحلیلی محسوب میشود.<br /> <strong>نتایج:</strong> برای تقویت روحیه جهادی، عوامل متعددی را برشمرده است و سعی شده آنچه که به نظر مهم رسید، و اینکه روحیه جهادی در بعد شناختی دارای شاخصههای از جمله؛ خداشناسی، خودشناسی، معادشناسی و امام شناسی است که نقش و ارتباط روزی حلال در این شاخصهها تبیین شده است.<br /><strong>نتیجهگیری</strong>: در متون دینی، روزی حلال و جهاد از مسائل مهم کاربردی در زندگی مؤمنین است و خداوند در قرآن، انبیاء و مؤمنین را به خوردن روزی حلال و شرکت در جهاد تشویق، و امر میکند و همچنین در قرآن، احادیث معصومین(ع) و سخنان علما دین، به ارتباط و تأثیر روزی حلال در شاخصههای روحیه جهادی سفارش شده است.
روحیه جهادی,روزی حلال,جهاد,قرآن,روایات
https://jh-per.halal.ac.ir/article_146110.html
https://jh-per.halal.ac.ir/article_146110_4926e0ae30950fb8fbf7c4c8d6dcc194.pdf