TY - JOUR ID - 122665 TI - تعیین منشا گربه ماهی ، ماهی مرکب و خرچنگ در محصولات ژلاتینی به روش ژنتیکی برای اولین بار در ایران JO - پژوهشنامه حلال JA - H LA - fa SN - 2676-5624 AU - هدایتی, وحیده AU - خسروی, عطیه AU - خاقانی, لیلی AU - نقیب زاده, زهرا AU - دلخواهی, شکوفه AU - هدایتی, علیرضا AD - شرکت دانش بنیان دانا ژن پژوه، تهران، ایران AD - مرکز تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران، ,وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 3 IS - 3 SP - 1 EP - 11 KW - کپسول‌های ژلاتینی KW - خرچنگ KW - ماهی مرکب KW - گربه‌ماهی KW - روش PCR DO - 10.30502/h.1399.122665 N2 - مقدمه: ژلاتین یک محصول فرعی حیوانی است که از هیدرولیز نسبی بافت کلاژن بخش­های مختلف بدن حیوانات به دست می‌آید؛ بنابراین تعیین حلیت نوع ماهی یا آبزی استفاده ‌شده در ژلاتین، ویتامین­ های محلول در چربی، اسیدهای چرب غیراشباع و محصولات حاوی آن‌ها برای برخی مذاهب اسلامی ضروری است. امروزه در بسیاری از محصولات ژلاتینی، به‌ویژه مکمل­ها و کپسول­های ژلاتینی وارداتی به ایران، از ژلاتین گونه­ های مختلف خرچنگ، گربه­ ماهی و ماهی مرکب استفاده می­ شود که تاکنون روشی برای شناسایی آن‌ها گزارش نشده است. روش کار: براساس مطالعات بیوانفورماتیکی و ژن­های موجود در پایگاه ­های اطلاعاتی، پرایمرهای اختصاصی برای ردیابی کیفی خرچنگ، گربه ­ماهی و ماهی مرکب در کپسول ­های ژلاتینی و مکمل­ ها طراحی شدند. سپس بهینه­ سازی روش PCR انجام شد. نهایتاً DNA استخراج ‌شده از پرایمرهای اختصاصی هریک از گونه­ها تکثیر و بر روی ژل آگارز رویت شد. یافته­ ها: بهینه ­سازی واکنش PCR برای پرایمرهای اختصاصی خرچنگ، گربه ­ماهی و ماهی مرکب انجام و به ترتیب باندهای 147، 124 و 112 جفت بازی بر روی ژل آگارز رؤیت شد. اختصاصیت، پایداری و تکرارپذیری روش برای هر جفت پرایمر بررسی شد. سپس PCR با DNA های استخراج ­شده از کپسول­ های ژلاتینی و پرایمرها انجام شد. همچنین، توالی­یابی باند تکثیر شده با پرایمرهای عمومی آبزیان نیز نتایج فوق را تائید کرد. نتیجه: در این مطالعه برای اولین بار با روش PCR و با استفاده از پرایمرهای طراحی‌شده اختصاصی در مدت ‌زمانی کوتاه می­ توان ردیابی کیفی خرچنگ، گربه ­ماهی و ماهی مرکب را در ژلاتین یا محصولات حاوی آن نظیر کپسول­ های ژلاتینی، مکمل­ها و کلاژن قبل از ورود به کشور انجام داد. UR - https://jh-per.halal.ac.ir/article_122665.html L1 - https://jh-per.halal.ac.ir/article_122665_2fab62d0d936df39c3ad10d6f7b8fb0c.pdf ER -