TY - JOUR ID - 142632 TI - ارزیابی پوشش های نانوکیتوزان حاوی فرم آزاد و ریزپوشینه عصاره آبی گلپر(Heracleum persicum L. ) بر ویژگی‌های کیفی میگو در طی دوره نگهداری JO - پژوهشنامه حلال JA - H LA - fa SN - 2676-5624 AU - همایون پور, پریسا AU - شریعتی فر, نبی AD - گروه علوم غذایی، واحد شهرستان دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران، AD - گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران. Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 4 IS - 3 SP - 32 EP - 46 KW - پوشش خوراکی KW - عصاره آبی KW - ریزپوشینه KW - میگو KW - خواص ضدمیکروبی KW - فعالیت آنتی اکسیدانی DO - 10.30502/h.2021.314784.1094 N2 - مقدمه: امروزه افزودن ترکیبات بیولوژیکی به فرم آزاد و ریزپوشانی شده در بسته‌بندی مواد غذایی یکی از فناوری‌های مناسب (بسته‌بندی‌های فعال) به شمار می‌رود. این مطالعه به‌منظور تهیه یک پوشش تجزیه‌پذیر جدید دارای فرم آزاد و ریزپوشینه عصاره آبی دانه گلپر به همراه نانوکیتوزان جهت افزایش زمان ماندگاری و بهبود ویژگی‌های حسی میگو در طی دوره نگهداری در یخچال انجام شد.روش‌ها: به منظور پوشش دهی نمونه‌های میگو، از نانوکیتوزان به همراه عصاره آبی دانه گلپر 5/1-3 درصد به‌صورت آزاد و ریزپوشینه شده استفاد شد و اثرات پوشش‌های مختلف تهیه شده جهت ارزیابی میکروبی، شیمیایی و حسی میگو در طی16 روز نگهداری در دمای یخچال مورد ارزیابی قرار گرفت. در ابتدا عصاره آبی دانه گلپر تهیه شد و در مرحله بعد عصاره آبی آزاد به‌صورت نانولیپوزوم درآمد.نتایج: نتایج این تحقیق نشان داد که ریزپوشینه‌دار کردن سبب افزایش خصوصیت آنتی اکسیدانی، ضد باکتری و حسی عصاره می‌گردد. پوشش نانوکیتوزان حاوی ریزپوشینه عصاره آبی دانه گلپر می‌توانند به‌طور مؤثری از رشد میکروبی و فساد شیمیایی جلوگیری کند، همچنین نتایج حاصل از آزمایشات اندازه‌گیری پراکسید، اندازه‌گیری تیوباربیتوریک اسید و اندازه‌گیری نیتروژن فرار کل بیانگر این موضوع است(P<0/05).نتیجه‌گیری: تیمار نانوکیتوزان حاوی عصاره آبی دانه گلپر ریزپوشینه شده در مقایسه با تیمارهای کنترل، نانوکیتوزان و نانوکیتوزان حاوی عصاره آبی دانه گلپر بیشترین تأثیر را روی ویژگی‌های شیمیایی، باکتریولوژی و حسی میگو پوشش داده شده، در طی دوره آزمایش نشان داد. بنابراین از فرم نانوکیتوزان حاوی عصاره آبی 3 درصد دانه گلپر ریز پوشینه شده می‌توان به‌عنوان یک پوشش مناسب برای افزایش نگهداری مواد غذایی در صنعت غذا استفاده نمود. UR - https://jh-per.halal.ac.ir/article_142632.html L1 - https://jh-per.halal.ac.ir/article_142632_7e5216b9a444dfe0b4cfcc12bb6991b5.pdf ER -