TY - JOUR ID - 142900 TI - بررسی اثر برخی پوشش‌های با پایه عصاره گیاهی بر برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و شیمایی میوۀ پرتقال طی نگهداری در انبار JO - پژوهشنامه حلال JA - H LA - fa SN - 2676-5624 AU - غلام نژاد, جلال AU - باران زهی, طیبه AU - دهستانی, مریم AU - جعفری, اعظم AD - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران. Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 4 IS - 3 SP - 47 EP - 59 KW - پرتقال KW - کیتوزان KW - عصاره‌های گیاهی KW - پوشش گیاهی DO - 10.30502/h.2022.302202.1080 N2 - مقدمه: میوه‌‌ها از جمله مهم‌‌ترین محصولات باغی هستند که نقش مهمی در تأمین نیاز‌‌های غذایی و سلامت انسان دارند. میزان این ضایعات حتی در برخی موارد به 80 درصد نیز می‌‌رسد. میوه‌‌ها در مرحله پس از برداشت هنوز زنده هستند و تنفس می‌‌کنند. میوه‌ها بعد از برداشت دچار فساد می‌‌شوند. درصد بالایی از پوشش دهنده‌‌های میوه‌‌ها ساختار شیمیایی دارند و غیر خوراکی هستند، در این مطالعه از عصاره‌های گیاهی مختلف استفاده شده است. روش‌‌ها: در این پژوهش میوه پرتقال تامسون بعد از پوشش دهی با عصاره‌‌های گیاهی اسطوخودوس، چریش و میخک (با غلظت‌‌های 2، 4 و 1000×6 میلی‌‌لیتر حلال)، موم و کیتوزان (با سه غلظت 5/0، 1 و5/1 در 1000 میلی‌‌لیتر حلال)، به مدت 100 روز در سردخانه با دمای 7 درجه سانتی‌‌گراد و رطوبت تقریبا 90 درصد نگهداری شد. در این مطالعه پارامتر‌‌های مختلف شامل اسیدیته قابل تیتراسیون، میزان مواد جامد محلول، اندیس رسیدگی و میزان پروتئین در میوه پرتقال رقم تامسون ناول، که تحت تیمارعصاره‌‌های تهیه ‌‌شده با حلال آبی و اتانولی گیاهان مختلف بودند، اندازه‌‌گیری شد. برای هر کدام از تیمارها، شاهد آب مقطر و برای کیتوزان هم شاهد کیتوزان در نظر گرفته شد.نتایج: نتایج نشان داد که تیمار موم بیشترین مقدار اسیدیته را با مقدار 82/1 نشان داد و بعد از آن تیمارهای کیتوزان 5/1 % و چریش 1000×2 با مقادیر 87/1 و 74/1، در دورۀ پنجم نمونه‌برداری (روز صدم) قرار داشتند. تیمارهای شاهد و سپس کیتوزان به ترتیب با مقادیر  66/10 و 10 بیشترین مقدار میزان مواد جامد محلول را در دورۀ پنجم نمونه‌برداری نشان دادند. این روند برای اندیس رسیدگی همانند میزان مواد جامد محلول بود. در مورد میزان پروتئین بیشترین مقدار مربوط به تیمار موم و کیتوزان 5/1 درصد و سپس اسطوخودوس اتانولی 1000×6 به ترتیب با مقادیر 80، 80 و 33/75 بود. نتیجه‌گیری: تأثیر ضد میکروبی و افزایش خواص کیفی محصولات توسط برخی از ترکیبات طبیعی ثابت گردیده، ولی به‌منظور استفاده تجاری، این نتایج به‌صورت پوشش‌‌دار کردن میوه در غلظت‌‌های مختلفی روی محصولات تازه در سطح تجاری باید آزمایش گردد. در نتیجه میوه‌‌های تحت تیمار، از نظر اسیدیته قابل تیتراسیون، میزان مواد جامد محلول، اندیس رسیدگی و میزان پروتئین با هم تفاوت معنی‌داری دارند. از بین تیمارهای اعمال شده، تیمار موم و عصاره اسطوخودوس اتانولی 1000×6 و میخک اتانولی 1000×6 و پوشش کیتوزان 5/1درصد از بقیه تیمارها بهتر بودند، و می‌‌توان از عصارۀ اسطوخودوس و همچنین کیتوزان به‌عنوان دو ترکیب طبیعی استفاده نمود، که ضمن اینکه برای سلامت انسان بی‌خطر هستند، خواص دارویی دارند و حلال نیز می‌‌باشند UR - https://jh-per.halal.ac.ir/article_142900.html L1 - https://jh-per.halal.ac.ir/article_142900_c7f582f228a8df7bb1f3c556edafb0a1.pdf ER -