تأثیر نوشیدنی‌های الکلی بر وضعیت تغذیه‌ای و بیماری‌های ناشی از آن

نوع مقاله : مقاله مروری

نویسنده

مرکز تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.

چکیده

سابقه و هدف: نوشیدنی‌های الکلی از دیرباز در جوامع مختلف به ویژه کشورهای غربی مورد استقبال قرار گرفته است. صرف نظر از اثر روانی آن در مصرف کننده، پژوهش‌های متعددی در ارتباط با مضرات آن منتشر شده است. در این مطاله، به بررسی جنبه های مختلف اتانول و عوارض دریافت خوراکی آن در بدن پرداخته شده است.
نتایج: اتانول با تأثیر بر انتقال فعال مواد در سطح مسواکی روده باریک باعث کاهش جذب ریزمغذی‌ها می‌گردد. در ارتباط با درشت مغذی‌ها فرضیه تأثیر آن در هیدرولیز درون روده ای مطرح است. البته گزارش شده است که در صورت کاهش جذب کربوهیدرات و پروتئین از روده باریک جذب بعدی آنها در روده بزرگ افزایش یافته و برآیند جذب ممکن است تفاوت چندانی در افراد مصرف کننده الکل با سایر افراد نداشته باشد. اگرچه دریافت خوراکی اتانول در دوزهای پایین ممکن است در کاهش بروز بیماری‌های قبلی-عروقی اثر مثبت داشته باشد لیکن در درازمدت با آسیب به سطح ویلی ها و ایجاد زخم های گوارشی بر ساختار روده باریک تأثیرگذار است و پیشبرد واکنش های اسهال زا توسط آن کاهش جذب مواد مغذی را تشدید می کند. همچنین تعداد پاتوژن ها در روده در مجاورت اتانول زیاد می‌شود که منجر به پدیده اندوتوکسمیا می‌گردد. عمده بیماری‌هایی که در اثر مصرف اتانول ممکن است در بدن بروز یابند متاثر از نقش الکل در فعال شدن واکنش های التهابی و استرس اکسیداتیو می باشند. این پدیده ابتدا کبد را که محل اصلی متابولیزه شدن مواد راه یافته به بدن است درگیر کرده و در ادامه اندام های دیگر از جمله مغز را آسیب پذیر می کند. اتانول با کاهش سطح آنتی اکسیدان بدن و افزایش واکنش های التهابی حساسیت بدن را در برابر عفونت ها افزایش می دهد.
نتیجه‌گیری: علیرغم اثر مثبت اتانول در دوزهای پایین بر سلامت قلب و عروق، اثرات جانبی مضر آن در سایر اندام ها غیرقابل انکار است. بنابراین، با توجه به اینکه هیچ دوزی از آن به‌عنوان حد آستانه یا محدوده ایمن پیشنهاد نشده است توصیه می‌شود از نوشیدن آن اجتناب گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Impact of alcoholic drinks on nutritional status of human body and the associated diseases

نویسنده [English]

  • Masoumeh Moslemi
Halal Research Center, Ministry of Health, Tehran, Iran.
چکیده [English]

Background and objective: Alcoholic drinks are interested in societies since long time ago. Other than its psychological effects in drinkers, several researches have been done about ethanol side-effects. In this study, we investigate different aspects of ethanol consumption by oral intake.
Results: Ethanol interferes in active transport of nutrients on the brush border. With regard to macronutrients, it disturbs the normal hydrolysis in the intestine. Although, lower absorption of macronutrients in the small intestine is compensated by their increased absorption in the lower gastrointestinal tract. It has been reported that ethanol intake at lower doses may protect the heart, but its prolonged intake could damage surface of villi, make lesions in the intestine, induce diarrhea, and stimulate growth of intestinal pathogens (known as endotoxemia). Chronic alcohol consumption induces inflammation and oxidative stress in drinkers, which affect the liver as the main metabolizing organ followed by brain. Reduced supply of antioxidants in drinkers and increased inflammation after alcohol intake makes the body susceptible to further infections.
Conclusion: Despite the positive effect of ethanol in prevention of cardiovascular diseases at low doses, its negative impacts on the other organs are not deniable. Importantly, no sale level has been introduced for ethanol oral intake. Therefore, the scientists recommend to avoid its drinking every time.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ethanol
  • Nutrient
  • Absorption Loss. Halal