طیف‌سنجی رامان و کاربرد آن در احراز هویت غذاهای حلال با استفاده از روش‌های کمومتریکس

نوع مقاله : مقاله مروری

نویسنده

مرکز تحقیقات حلال، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران.

چکیده

سابقه و هدف: درک پایه­ ای اصول اولیه طیف ­سنجی رامان با تقویت نگرش به این روش قدرتمند می ­تواند به گسترش کاربردهای آن کمک کند. تلفیق روش­ های تحلیل چند متغیره کمومتریکس با طیف ­سنجی رامان در حل بسیاری از مسائل پژوهشی و کاربردی موثر است. در این مقاله، به مرور آنالیز داده­ های طیف ­سنجی رامان با روش ­های کمومتریکس پرداخته شده است. روش­ های آزمایشگاهی توسعه یافته بر پایه کمومتریکس به عنوان ابزاری مطمئن، با صحت بالا، و ارزان در صحه­ گذاری غذاهای با منشا حلال مطرح هستند.
یافته­ ها و نتیجه­ گیری: روش ­های الگوشناسی نظارت شده از تکنیک­ های چند متغیره کمومتریکس هستند که برای شناسایی کیفی، احراز هویت و تحلیل افتراقی دسته­ های مختلف از جمله مواد خوراکی استفاده می ­شوند. روش تحلیل مولفه اصلی با کاهش ابعاد داده امکان مشاهده و جستجوگری در فضای داده ­ها را فراهم می کند و مقدمه ­ای بر روش ­های دسته ­بندی می باشد. احراز هویت ژلاتین استخوان و پوست گاو با اندازه­ گیری­ های طیف­ سنجی رامان و استفاده از روش­ های الگوشناسی نظارت شده با موفقیت امکان­پذیر است. اندازه ­گیری ساده و غیرتخریبی طیف ­های رامان و کاربرد روش ­های چند متغیره کمومتریکس برای تحلیل آنها منجر به ابداع راه حل­ هایی برای بسیاری از مسائل در حوزه شناسایی کیفی و تعیین کمی در سیستم ­های پیچیده می­ شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Raman spectroscopy and its application in authentication of halal foods by using chemometrics approaches

نویسنده [English]

  • Somaye Vali Zade
Halal Research Center of IRI., Food and Drug Administration, Ministry of Health and Medical Education, Tehran, Iran.
چکیده [English]

Background and objective: Basic understanding of Raman spectroscopy by strengthening the attitude towards this powerful method can help to expand its applications. Combination of chemometrics multivariate analysis methods with other instrumental analysis is useful to find proper solutions for many research and practical problems. In this study, analysis of Raman spectroscopy data by chemometrics methods has been reviewed. The developed approach based on chemometrics methods is a valid, accurate, and cost-effective route in authentication of halal foods.
Results and conclusion: Supervised pattern recognition methods are the multivariate chemometrics techniques that are used for qualitative identification, authentication and discriminant analysis in different fields, including food researches. The principal component analysis method provides the possibility of visualizing and exploring in the data space by reducing the dimensions of the data and is an introduction to the classification methods. Authentication of bovine skin and bone gelatin is possible with Raman spectroscopy measurements and the use of supervised pattern recognition methods. The simple and non-invasive measurement of Raman spectra and the application of multivariate chemometrics methods for their analysis leads to the creation of solutions for many problems in the field of qualitative identification and quantitative analysis in complex systems.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Raman spectroscopy
  • Halal food authentication
  • Adulteration
  • Chemometric methods