جایگزین‌های شیر با منشا گیاهی به عنوان یک نوشیدنی حلال: اثرات سلامت‌بخشی و زیست محیطی

نوع مقاله : مقاله مروری

نویسندگان

1 گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

2 مرکز تحقیقات حلال جمهوری اسلامی ایران، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت درمان، آموزش پزشکی تهران، ایران.

چکیده

سابقه و هدف: مصرف جایگزین‌های شیر با منشا گیاهی به دلیل تأثیرات مثبت بسیاری که بر سلامت بدن انسان دارد، به سرعت در سراسر جهان گسترش یافته است. افرادی که از آلرژی به شیر گاو و ناتوانی در هضم لاکتوز رنج می‌برند، این نوشیدنی‌ها را ترجیح می‌دهند. از طرف دیگر، منشا گیاهی این نوشیدنی‌ها نگرانی‌های مرتبط با حلیت را برطرف می‌کند. این مطالعه به بررسی اثرات سلامت‌بخش و همچنین زیست­‌محیطی انواع جایگزین‌­های شیر که از منابع گیاهی تهیه می‌شوند می‌پردازد.
یافته­‌ها و نتیجه­‌گیری: جایگزین‌های شیر گیاهی اثرات مثبت بر سلامتی دارند که از جمله آنها می­‌توان به بهبود سلامت قلب و عروق، کاهش خطر بروز بیماری‌های مزمن مانند دیابت و سرطان، و بهبود عملکرد سیستم ایمنی اشاره کرد. از طرفی، پیامدهای منفی مصرف آنها همچون مواجهه بدن با کمبود برخی مواد مغذی، زیست فراهمی پایین­‌تر ترکیبات مغذی در این نوشیدنی‌­ها نسبت به شیر گاو، و همچنین کاهش بهداشت دهان و دندان به علت وجود قند افزوده در این محصولات نیز حائز اهمیت می‌­باشد. جایگزین‌های شیر با منشا گیاهی در حفظ تنوع زیستی و کاهش تغییرات آب و هوایی نیز اثر مثبت دارند. در مجموع، علیرغم وجود قند افزوده و کم بودن محتوای پروتئین، حضور ترکیبات فنلی، اسیدهای چرب غیراشباع، انواع آنتی‌اکسیدان‌­ها، و ترکیبات زیست فعال مانند فیتواسترول‌ها و ایزوفلاوون‌ها جایگزین‌های شیر با منشا گیاهی را به یک انتخاب مناسب در رژیم غذایی به ویژه برای گیاهخواران و همچنین جوامع مسلمان به عنوان یک نوشیدنی حلال تبدیل کرده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Plant-based milk substitutes as a halal drink: health-associated and environmental effects

نویسندگان [English]

  • atena nabizadeh 1
  • melika ehsani zadeh 1
  • Hourie Fattahi Maryamabadi 1
  • boshra salimi 1
  • Negin Shojaan 1
  • Mohammad-Hossein Mansourian 1
  • fataneh hashempour 2
1 1- College of Food Science and Technology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
2 Halal Research Center of IRI, Iran Food and Drug Administration, Ministry of Health and Medical Education, Tehran, Iran.
چکیده [English]

Background and objective: Consumption of plant-based milk substitutes has spread rapidly around the world due to its positive health effects on the human body. It is preferred by those are allergic to cow milk and people suffering from lactose intolerance. On the other hand, there is no concern about halal status of these products by using plant sources in their preparation. In this study, we have reviewed the health effects and the environmental impacts of plant-based milk substitutes.
Results and conclusion:  Plant-based milk substitutes have several benefits for human. They included to improvement of the cardiovascular system’s function, reducing the incidence of chronic diseases such as diabetes and cancers, and positive effect on the immune system. Although, their negative effects such as deficiency and lower bioavailability of some nutrients than cow milk, and also possibility of dental decay due to their high sugar content are of concern. Moreover, these plant-based drinks have low impact on the environment, climate, and biodiversity. In general, despite the high sugar and insufficient protein content, presence of phenolic compounds, unsaturated fatty acids, antioxidants, and bioactive compounds such as phytosterols and isoflavones makes the plant-based milk substitutes an excellent candidate in the diet especially for vegetarians and Muslims as halal drink.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Milk allergy
  • Lactose intolerance
  • Plant-based milk substitute
  • Halal drink
  • Vegetarian