ترکیبات مغذی موجود در منابع گیاهی جهت غنی‌سازی مواد غذایی حلال

نوع مقاله : مقاله مروری

نویسندگان

گروه علوم و صنایع غذایی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران .

چکیده

سابقه و هدف: افزایش ناموزون جمعیت بشری در قرن حاضر و نیز رشد محدود منابع حیوانی عدم توازون نظام عرضه و تقاضا را در پی داشته است. بدین ترتیب، کمبود منابع پروتئینی به ویژه در جوامع در حال توسعه و به تبع آن افزایش سریع قیمت پروتئین‌های حیوانی بیش از پیش شدت پیدا کرده است. منابع حیوانی تنها قادر به تامین 30 درصد از نیازهای پروتئینی افراد در سراسر دنیا بوده و لازم است مابقی نیازهای تغذیه‌ای پروتئینی از فراورده‌های گیاهی تامین شود. تامین پروتئین حلال برای جمعیت رو به رشد مسلمانان در دنیا حائز اهمیت است. هدف از این مطالعه مرور منابع گیاهی با ارزش تغذیه‌ای و محتوای پروتئینی با کیفیت و کمیت بالا جهت تامین نیازهای روزانه افراد است.
یافته‌ها و نتیجه‌گیری: در حال حاضر پروتئین‌های حاصل از ضایعات میوه‌ها به خصوص هسته آنها به علت ویژگی‌هایی فراسودمندی که دارند به عنوان جایگزین منابع پروتئینی جهت غنی‌سازی مواد غذایی استفاده می‌شوند. در این ارتباط، به پوسته و دانه برخی میوه‌ها مثل گریپ فروت، پرتقال، انار، انگور، و خرما می‌توان اشاره کرد که علاوه بر محتوای پروتئینی که شامل اسیدهای آمینه ضروری و غیر ضروی برای بدن است حاوی انواع آنتی‌اکسیدان‌ها و بعضا مواد معدنی ضروری از جمله مس و روی نیز می‌باشد. آنچه اهمیت این موضوع را دوچندان می‌کند مدیریت پسماندها در صنعت غذا می‌باشد که ضمن کمک به بهره‌وری بالاتر در زنجیره غذا به کاهش آلودگی محیط زیست نیز کمک می‌کند. طبیعتا استحصال این مواد مغذی از گیاهان که منابع غذایی نسبتا ارزانتری از حیوانات محسوب می‌شوند و نگرانی در مورد حلیت آنها برای مسلمانان وجود ندارد می‌تواند پاسخگوی نیازهای غذایی جمعیت گسترده‌ای از افراد در سراسر دنیا باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the amount of nutrient compounds and amino acids in plant sources for food enrichment

نویسندگان [English]

  • Mohsen Mokhtarian
  • sheyda tavakoli
Food Sci & Tech., Roudehen
چکیده [English]

Background and purpose: In the present century, considering the uneven increase of human population and the limited growth of animal resources, it has naturally led to the imbalance of the supply and demand system , the discussion of protein shortage, especially in developing societies, and as a result , the rapid increase in the price of animal proteins .It has become more intense. Animal sources are able to provide only 30% of the protein needs of people on earth , and nearly 70% of this need must be met through plant products.
Materials and Methods: In this overview study, international databases of ((springer)) and scientific research search engine ((google scholar )) was examined.
Findings: currently, the proteins obtained from the waste of fruits and vegetables, especially their kernels, are used as a substitute for protein sources to enrich food due to their characteristics.
Conclusion: Therefore, the quality of protein and the evaluation of the food used in food and nutrition planning are necessary to meet the biological needs of humans .On the other hand, the food production process affects the pattern of essential amino acid availability and finally the product protein quality.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Protein concentrate
  • plant sources
  • food enrichment
  • fruit kernels