تأثیر عصارۀ چای سبز و ویتامین D جهت مقابله با بیماری فراگیر کووید-19

نوع مقاله : مقاله مروری

نویسندگان

گروه علوم و صنایع غذایی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.

چکیده

سابقه و هدف: بیماری جدید کرونا ویروس، کووید-19 که ناشی از سندرم حاد شدید تنفسی کرونا ویروس-2 (2-CoV-SARS) می‌باشد، به یک بیماری همه‌گیر تبدیل شده است و سبب مرگ بسیاری از مردم جهان شده و رکود اقتصادی شدید در دنیا و فشار قابل توجهی بر ساختارهای بهداشتی کشورهای جهان تحمیل نموده است. این مقاله امکان استفاده از عصارۀ گیاهان دارویی غنی از مواد شیمیایی (نظیر ترکیبات زیست‌فعال چای سبز) و مکمل‌ ویتامین D به‌صورت نانودرون‌پوشانی شده در ساختار کیتوزوم، که دارای فعالیت‌های ایمنی و ضدویروسی اثبات شده هستند را، مورد بررسی قرار می‌دهد. قابل ذکر است که این ترکیبات در توسعه غذاهای عملگرای جدید (نظیر نوشیدنی فراسودمند) نقش داشته و از جهت کاهش خطر ابتلا به 2-CoV-SARS با تقویت سیستم ایمنی بدن مورد استفاده قرار گیرند. به‌علاوه، استفاده از این ترکیبات، می‌تواند مکمل اقدامات درمانی انجام شده علیه این بیماری باشند..
نتایج: کرونا ویروس بیشتر سیستم تنفسی انسان را تحت تاثیر قرار می‌دهد و علائم خفیفی مانند تب، سرفه خشک حتی تا عوارض شدید تهدیدکننده زندگی مانند ذات‌الریه، سندرم پریشانی حاد تنفسی که در نهایت منجر به مرگ می‌شود را ایجاد می‌کند.
نتیجه‌گیری: مواد غذایی عملگرای نوآورانه غنی‌سازی شده با گیاهان دارویی و مکمل‌های‌ ویتامینی، نویدبخش بهبود سلامت عمومی ‌بوده و به عموم مردم در برابر عفونت‌های ویروسی مانند کووید-19 کمک شایانی می‌کنند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of green tea extract and vitamin D to combat with the COVID-19 pandemic disease

نویسندگان [English]

  • sheyda tavakoli
  • Mohsen Mokhtarian
Department of Food Science and Technology, Roudehen Branch, Islamic Azad University, Roudehen, Iran.
چکیده [English]

Background and purpose: The novel corona virus disease COVID-19 which is caused by Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2 (SARS-CoV-2) has become a pandemic causing the death of many people in the world and severe economic stagnation in the worldwhile imposing a significant pressure on the health structures of the nations worldwide. This article highlighted the possibilities of utilizing medicinal plants rich in phytochemicals (mainly the bioactive compounds of green tea) and vitamin D supplementation in the form of nanoencapsulated in the structure of the chitosome whichhas proven immunomodulatory and antiviral antiviral activities. It is worth mentioning that these compounds have played a role in the development of new functional foods (such as ultra-beneficial drinks) and should be used to reduce the risk of contracting SARS-2-CoV by strengthening the body's immune system. In addition, the use of these compounds can complement the therapeutic measures taken against this disease.
Results: Coronavirus mostly affects the human respiratory system and causes mild symptoms such as fever, dry cough, even severe life-threatening complications such as pneumoni and acute respiratory distress syndrome which eventually leads to death.
Conclusion: Innovative functional foods enriched by fortification of medicinal plants and vitamin supplements have promised to improve public health and immensely help the general public against the viral infections such as COVID-19.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Corona virus
  • Bioactive compounds
  • Vitamin D
  • Herbal plant extract (Specially green tea)