تحلیل نظام‌مند پژوهش‌های غذای حلال در حوزه سبک زندگی سلامت

نوع مقاله : مقاله مروری

نویسنده

مدیرگروه مطالعات بینارشته ای ادبیات پایداری

چکیده

سابقه و هدف: رشد فناوری و تکنولوژی، گسترش ارتباطات و رسانه­ها و شبکه­های مجازی، تبلیغات، توسعة صنایع غذایی و نظایر آن، موجب تغییر در سبک غذایی و تنوع­ در ذائقة غذایی افراد شده است. از سوی دیگر با توجه به اهمیت غذای حلال و اثرات آن بر جسم، روحیات و اخلاقیات فردی، طبق آموزه­های دینی اسلام دقت در طعام و غذا امری مهم است. این مطالعه درصدد بررسی محتوای موضوعی و روندهای علمی منابع مختلف و کاربرد آن­ها در زندگی مدرن امروزی با روش مرور نظام­مند است.
یافته­ها و نتیجه ­گیری: بیشتر مطالعاتی که در این زمینه انجام شده در رشته­های تخصصی الهیات و معارف اسلامی و با روش مطالعات کتابخانه­ای انجام شده است. پژوهش­های این حوزه با تأکید بر موضوع، به 4 دسته موضوعی غذای حلال (14 پژوهش)، غذای سالم (4 پژوهش)، رزق حلال (1 پژوهش)، و امنیت غذا (1 پژوهش) تقسیم شده­اند. به طور کلی، پژوهش­های این حوزه از نظر علمی و پژوهشی اعتبار بالایی نداشته­اند؛ روش­های پژوهشی در مطالعات این حوزه کتابخانه­ای و اسنادی و غیرکاربردی بوده و منجر به حل مسائل تغذیه در زندگی روزمره مدرن نشده، در سیاست­های حمایتی از غذای حلال ضعف جدی وجود داشته، و بی­توجهی به مسائل جدید در مطالعات غذای حلال وجود داشته است. 

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Systematic analysis of halal food research in the field of healthy lifestyle

نویسنده [English]

  • leila bagheri
Director of the Interdisciplinary Studies Group on Sustainability Literature
چکیده [English]

Background and purpose: The growth of technology, the expansion of communication and virtual networks, advertising, the development of the food industry has caused a change in people's eating style. Also, considering the importance of halal food and its effects on the body, spirit and morals of individuals, according to Islamic religious teachings, it is important to be careful about food.
Materials and methods: This study aims to investigate the subject content and scientific trends of these scientific sources and their application in today's modern life with a systematic review method.
The sample population of the research included 20 scientific sources of articles and theses, which were searched using the keywords "nutrition", "halal food" and "lifestyle" in the scientific databases of various humanities, basic sciences, medicine and paradiving, and removing the sources that lack steps. were completely researched, they were selected.
Findings: Most of the studies conducted in this field have been conducted in the specialized fields of theology and Islamic studies and with the method of library studies. The researches of this field with emphasis on the subject, divided into 4 categories of halal food; healthy food; Halal sustenance, food security are divided.
Conclusion: In general, the researches in this field have not been scientifically and researchally reliable; The research methods of the studies in this field are library and documentary and non-applied and have not led to the solution of nutrition issues in modern daily life, there is a serious weakness in the policies supporting halal food

کلیدواژه‌ها [English]

  • Halal
  • systematic analysis
  • healthy food
  • food style
  • nutrition