بررسی میزان فنول و فعالیت آنتی اکسیدانی در انواعی از نوشیدنی های مالت دار موجود در بازارتهران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات حلال، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهران، ایران

2 گروه کنترل دارو و غذا، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران

چکیده

مقدمه: رادیکال های آزاد با ایجاد تنش ‌های اکسیداتیو در بیماری های مزمن مثل سرطان، آترواسکلروز، دیابت و همچنین در فرآیند پیری درگیر می‌شوند. آنتی اکسیدان ها بهترین راه مقابله با رادیکال های آزاد و گیاهان منابعی سرشار از آنتی اکسیدان های طبیعی هستند. ماءالشعیر یک نوشیدنی غیر الکلی می باشد که در نسل جوان در کشورهای اسلامی مصرف فراوانی دارد و بدلیل دارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانیو توتال فنولی مورد توجه می باشد.
هدف: این مطالعه جهت اندازه گیری میزان توتال فنول و فعالیت آنتی اکسیدانی ماءالشعیر های موجود در بازار تهران طراحی گردید.                                 
 روش بررسی: در این مطالعه 123 نمونه از ماءالشعیرهای موجود در بازار تهران (داخلی و وارداتی) تهیه گردید. فعالیت آنتی اکسیدانی توسط روش FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma) و محتوای فنولیک کل به کمک معرف فولین سیکالتو و توسط دستگاه اسپکتروفوتومتر اندازه گیری شد. با استفاده از منحنی استاندارد اسید گالیک غلظت کل ترکیبات فنولیک مورد سنجش قرار گرفت.                                                                                                                                                                               
 یافته ها: بیشترین محتوای آنتی اکسیدان تام و توتال فنول در ماءالشعیر شماره 2 به ترتیب µg/ml4/29 و µg/ml 5/80 بود. کمترین محتوای آنتی اکسیدان تام و توتال فنول در ماءالشعیر شماره 6 به ترتیب µg/ml 1/33 و µg/ml1/19 بود. میزان توتال فنول و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام در نمونه های داخلی و وارداتی تفاوت معنی داری با هم داشتند و نمونه های وارداتی محتوای آنتی اکسیدانی بالاتری داشتند. محتوای توتال فنولی ماءالشعیرهای داخلی در محدوده ی 4/18-1/10 میکرومولار و ماءالشعیرهای وارداتی در محدوده ی 4/33-1/58 میکرومولار بود. اما این دو گروه از نظر محتوای آنتی اکسیدانی تفاوت معنی داری با هم نداشتند. با مقایسه ی ماءالشعیرهای مالت دار کلاسیک و ماالشعیر های با طعم های مختلف مشاهده شد که محتوای توتال فنول و آنتی اکسیدان تام در نمونه های مالت دار کلاسیک بیشتر بود.                                                             
 بحث و نتیجه گیری: نتایج به دست آمده نشان می دهد ماءالشعیرهای مالت کلاسیک به عنوان منبع بالقوه آنتی اکسیدان و توتال فنول می باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Survey of phenol content and antioxidant activity in a variety of malt drinks available in Tehran market

نویسندگان [English]

  • Behrooz Jannat 1
  • Masoomeh Behzad 2
  • Mohammad Reza Oveisi 2
  • Mannan Hajimahmoodi 2
  • Soodeh Karami 2
  • Nafiseh sadeghi 2
1 Halal Research Center of IRI, Ministry of Health and Medical Education,, Tehran, Iran
2 Department of Drug and Food Control, School of Pharmacy, Tehran university of Medical Sciences, Tehran, Iran. Tehran, Iran.
چکیده [English]

Introduction: They are involved in free radicals by causing oxidative stress in chronic diseases such as cancer, atherosclerosis, and diabetes and also in the aging process. Antioxidants are the best way to fight free radicals. Plants are rich sources of natural antioxidants and total phenolic.                       
Objective: This study was designed to measure the amount of total phenol and antioxidant activity of malt beverages in Tehran market.                                                                                                         
Methods: In this study, 123 samples of non-alcoholic beer in Tehran market (domestic and imported) were prepared. Antioxidant activity was measured by FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma) method and total phenolic content was measured by Folin reagent and by spectrophotometer. The standard concentration of total phenolic compounds was measured using the gallic acid standard curve.                 
Results: The highest content of total antioxidants and total phenols in sample No. 2 were 4.29 µg /ml and 5.80 µg /ml, respectively. The lowest content of total antioxidants and total phenol in sample No. 6 were 1.33 µg / ml and 1.19 µg/ml, respectively. There was a significant difference between the amount of total phenol and total antioxidant capacity in domestic and imported samples and had a higher antioxidant content of imported samples. Which was related to the malting process and the raw materials used. The total phenolic content of domestic malted drinks and imported malted drinks were in the range of 1.10-4.18 μM and 1.58-4.33 μM, respectively. But there was no significant difference between the two groups in terms of antioxidant content. It was observed that the content of total phenol and total antioxidants in classical malted drinks was higher than malted drinks with different flavors.                 
Discussion and Conclusion: The results show that classic malted drinks are a potential source of antioxidants and total phenols.                                                                                                                  

کلیدواژه‌ها [English]

  • Anti-oxidant
  • Total phenolic
  • Alcohol free beers
  • Imported
  • Domestic
  1. Devoutly K,StewartS H,TheakstonJ A. Is beer the drink of choice for women with alcohol use problems? Positive alcohol outcome expectancies as a function of beverage type. .Addict Behav. 2006; 31(7):1133-43
  2. AlcazarA,Pablos, F,JesusMartin,M, Gustavo Gonzalez, A. Multivariate characterizationofnon-alcoholic beersaccording totheirmineralcontent.Talnta, 2002; 57:45-52.
  3. Bamforth CW. Nutritional aspects of beer: a review. Nutrition Research.2002; 22:227- 237.
  4. Vinson JA, Mandarano M, Hirst M, Trevithick JR, Bose P. Phenol antioxidant quantity and quality in foods:   Beers and the effect of two types of beer on an animal model of atherosclerosis”. J. Food. Chem.2003; 51: 5528- 5533
  5. Ghiselli A, Natella F, Guidi A, Montanari L, Fantozzi P, Scaccini C. Beer increases plasma antioxidant capacity in humans. J Nutr Biochem.2000; 11(2):76-80.
  6. Babitha N, Swamya DN, Chakrapania S. Role of green tea as an antioxidant in periodontal disease. J Orofac Sci 2009; 1(2): 39-42.
  7. Lamina S, Ezema CI, Theresa AI, Anthonia EU. Effects of free radicals and antioxidants on exercise performance. Oxid Antioxid Med Sci2013; 2: 83-91.
  8. Ebrahimzadeh MA, Nabavi SF, Nabavi SM. Antioxidant activities of methanol extract of sambucus ebulus L. Flower. Pak J Biol Sci 2009; 12(5): 447-50.

9. BaradaranMA, Shrafpour M, RezaeiH,    SefidgarAA, SharifiH. Antioxidant activity of different extracts of the Artemisia Annua growing in an area of Babol city. Quarterly Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, September & October 2014, 21, 4: 529-539. [Persian]

10.  Heistad DD. Oxidative stress and vascular disease. ArteriosclerThrombVasc Biol. 2006; 26(4):689-695.

11. Al-Shahrani MM. Zaman GS. Amanullah M. Measurement of Antioxidant Activity in elected Food Products and Nutraceuticals.JNutr Food Sci. 2013; 3: 2-6

12.Valko M, Leibfritz D, Moncol J, Cronin Mark TD, Mazur M, Telser J. Free radicals and antioxidants in normal physiological functions and human disease. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology.2007; 39:44–84

13.Naazeri S, Hedayati M, Tavakkoli Darestani A, Ahmadvand H. Relation of menopausal with total Antioxidant capacity, Super Oxide dismutase and catalase activity enzymes.QuarterlyJournalofSabzevarUniversityofMedicalSciences, Autumn2013,20,3: 367 -372. [Persian]

14 Ebrahimzadeh MA, Ehsonifar S, Eslami B. Sambucus ebulus elburensis Fruits: A good for antioxidants. Pharmacogn Mag2009; 4(19): 213-18.

15. Benzie IFF, Strain JJ. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "antioxidant power": the FRAP assay. Anal Biochem 1996; 239: 70-7

16. Ordone AAL, Gomez JD, Vattuone MA. Antioxidant activities of Sechium edule (Jacq.) swartz extracts. Food Chem 2006; 97(3): 452-58.

17. Lester G, Lewers K, Medina MB, Saftner RA. Comparative analysis of strawberry total phenolics via Fast Blue BB vs. Folin–Ciocalteu: Assay interference by ascorbic acid. J. Food Compos. Anal. 2012; 27:102–107.

18. Hill P, Smith RM. Determination of sulphurcompounds in beer usingheadspacesolidphasemicroextraction and gaschromatographic analysis with pulsed flame photometric detection. J. Chromatogr. A 2000; 872: 203-213.

 19. Siqueira PB, André Bolini H M, Macedo GA. Polyphenols and antioxidant properties in forced and naturally aged Brazilian beer.  J. Brew. Distilling 2011; 2(3): 45-50

20. Kondo K, Beer and health: preventive effects of beer components on lifestyle-relate diseases. Biofactors. 2004; 22 (1):303-310.

21.Koren D,  Kun S, Vecseri1BH, Kun-Farkas G. Study of antioxidant activity during the malting and brewing process. J. Food. Sci. Technol. 2019; 56: 3081-9.

22. Mikkelsen BL, Olsen CE, Lyngkjær MF. Accumulation of secondary metabolites in healthy and diseased barley, grow nunder future climate levels of CO2, ozone and temperature. Phytochemistry. 2015; 118:162–173

23. Mahmoudi T, Oveisi MR, Jannat B, Behzad M, Hajimahmoodi M, Sadeghi N. Antioxidant activity of Iranian barley grain cultivars and their malts. Afr. J. Food Sci. 2015; 9: 534-9.

24. Zhao H, Chen W, Lu J, Zhao M. Phenolic profiles and antioxidant activities of commercial beers . Food chem 2010;119 (3): 1150-1158.

25. Schuler P. 1990. Natural antioxidants exploited commercially. In: Food Antioxidants, Hudson, B.J.F. (Ed.), Elsevier Applied Science, New York

26. Zhao H, Fan W, Dong J, Lu J, Chen J, Shan L, Lin Y, Kong W.  Evaluation of antioxidant activity and total phenolic contents of typical malting barley varieties. Food chem. 2008; 107(1): 296-304.

27. Wanasundara PKJPD, Shahidi F. 2005. Antioxidants: science, technology, and applications. In Bailey’s industrial oil and fat products. John Wiley & Sons, Inc. New Jersey.

28. Alexandra P, barbosa R, Deleue-matos. C. Control and comparison of the antioxidant capacity of beers.Food Res. Int.2010; 43(6): 1702-1709